ZA ŠTA JE DOBAR ZELENI ČAJ: 25 razloga zašto piti zeleni čajKoje vitamine ima zeleni čaj? 


Zeleni čaj je bogat polifenolima, uključujući i EGCG (epigallocatechin gallate), što je glavni aktivni sastojak ovoga napitka, pa može povećati djelovanje termogeneze (procesa sagorijevanja masti).

EGCG također ima antioksidativni učinak jer stimulira jetrene enzime kako bi se uklonio višak toksina. Da ne spominjemo kako suzbija stanice raka i na taj način smanjuje rizik od karcinoma(Tekst se nastavlja ispod)

Nije slučajno što se Japan, unatoč tome što je riječ o jednoj od zemalja s najvećom stopom pušenja, svrstava u zemlje s najnižim postotkom raka pluća u svijetu.

KAKO I KADA PITI ZELENI ČAJ TIJEKOM DANA

Prije obroka – kad smo gladni i još nije vrijeme za ručak, jedan od lijekova da se smiri glad i stekne osjećaj sitosti često se pije čaša vode prije obroka. Pokušajte zamijeniti uobičajenu čašu vode šalicom zelenog čaja; vrući ili hladni čaj osobni je izbor koji ne mijenja svojstva zelenog čaja.

Za vrijeme obroka – pijenje zelenog čaja za vrijeme obroka može pomoći ne samo da bi naše tijelo uvijek bilo hidratizirano već da bi se olakšao proces probave.

Između obroka – šalica zelenog čaja između obroka dobra je kada želite zamijeniti visoke kalorijske zalogaje bez kojih ponekad ne možete. Prilično je ugodno doći na ručak ili večeru bez nesnosne gladi!

Koje su prednosti zelenog čaja?

Zeleni čaj također ima mnoge druge osobine koje pomažu da se opustite, smanjite tjeskobu, stres i glavobolju. Ne zaboravite, međutim, da zeleni čaj sadrži tein, tvar koja djeluje na živčani sustav i pruža učinke slične onima od kofeina

 A za one koji pate od toga, najbolje je da se izbjegne piti zeleni čaj tijekom večeri osim ako ne želite provesti večer s prijateljima, bez rizika da zaspite.

ZELENI ČAJ I ZDRAVLJE

Zeleni je čaj postao vrlo popularnim pićem u svijetu zbog svojih iznimno snažnih zdravstvenih beneficija. Gotovo je nevjerojatno što zeleni čaj može učiniti za vaše zdravlje. Ako, dakle, pijete tri do četiri šalice zelenog čaja na dan, svakako si radite veliku uslugu svom zdravlju.

NAVODIMO 25 RAZLOGA ZAŠTO BISTE TREBALI REDOVITO PITI ZELENI ČAJ

1. RAK: Zeleni čaj smanjuje rizik od raka. Antioksidansi u zelenom čaju su 100 puta učinkovitiji od vitamina C i 24 puta bolji od vitamina E. To pomaže tijelu da štiti stanice od oštećenja za koje se vjeruje da su povezane s rakom.


2. BOLESTI SRCA: Zeleni čaj pomaže u sprečavanju srčanih bolesti i moždanog udara zbog snižavanja razine kolesterola. Čak i nakon srčanog udara sprječava izumiranje stanica i ubrzava oporavak.


3. ANTI-AGING: Zeleni čaj sadrži antioksidanse poznate kao polifenoli koji se bore protiv slobodnih radikala. Što pak znači da pomaže u borbi protiv starenja i potiče dugovječnost.


4. MRŠAVLJENJE: Zeleni čaj pomaže pri gubitku tjelesne težine jer sagorijeva masnoće i pojačava metabolizam. U jednome danu tako može sagorjeti 70 kalorija, znači do 7 kg u jednoj godini.


5. KOŽA: Antioksidans iz zelenog čaja štiti kožu od štetnog djelovanja slobodnih radikala, koji uzrokuju bore i starenje kože, a pomaže i protiv raka kože.


6. ARTRITIS: Zeleni čaj može spriječiti da se smanji rizik od reumatoidnog artritisa. Naime, zeleni čaj štiti hrskavicu.


7. KOSTI: Pijenjem zelenog čaja štite se kosti zbog visine fluora u zelenom čaju. To pomaže zadržati kosti jakima. Ako pijete zeleni čaj svaki dan, to će vam pomoći zadržati gustoću kostiju.


8. KOLESTEROL: Pijenje zelenog čaja može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Također poboljšava omjer dobrog kolesterola u odnosu na loš kolesterol, naprosto smanjuje loš kolesterol.


9. GOJAZNOST: Zeleni čaj sprječava pretilost zaustavljanjem kretanja glukoze u masnim stanicama. Ako vodite računa o zdravoj prehrani, redovito vježbajte i pijte zeleni čaj, pa je mala vjerojatnost da ćete biti pretili.


10. DIJABETES: Konzumiranje zelenog čaja poboljšava lipide i metabolizam glukoze, sprječava povećanje šećera u krvi i regulira metabolizam.


11. ALZHEIMEROVA BOLEST: Zeleni čaj potiče pamćenje. Premda ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, zeleni čaj usporava proces smanjenja acetilkolina u mozgu, što dovodi do Alzheimerove bolesti.


12. PARKINSONOVA BOLEST: Antioksidansi iz zelenog čaja sprječavaju oštećenje stanica u mozgu koje mogu uzrokovati Parkinsonovu bolest. Oni koji piju zeleni čaj u manjem su riziku da će Parkinsonova bolest napredovati.


13. BOLESTI JETRE: Zeleni čaj pomaže pri zatajenju jetre. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj uništava štetne slobodne radikale u masne jetre.


14. KRVNI TLAK: Zeleni čaj pomaže pri snižavanju visokog krvnog tlaka. Pijenje zelenog čaja održava krvni tlak smanjen što potiskuje angiotenzin.


15. TROVANJE HRANOM: Katehin, koji se nalazi u zelenom čaju, može ubiti bakterije koje uzrokuju trovanje hranom, a ubija i toksine koje proizvode te bakterije.


16. ŠEĆER U KRVI: Šećer u krvi ima tendenciju da se povećava sa životnom dobi, ali polifenoli i polisaharidi u zelenom čaju pomažu sniziti razinu šećera u krvi.


17. IMUNITET: Polifenoli i flavonoidi pronađeni u zelenom čaju potiču imunitet, posebice u borbi protiv infekcija.


18. HIDRATACIJA: Istok tisućama godina gleda na čaj kao na nezaobilazni napitak za svaki dan, sveprisutan je od stola do meditacije, sastavni je dio rituala gostoljubivosti. Brojna istraživanja pokazala su da je čaj drugo najčešće konzumirano piće u svijetu – nadmašuje ga samo voda.


19. OŠTEĆENJE SLUHA MOBITELOM: Tim istraživača iz Kraljevskog sveučilišta u Londonu u studijama koje govore o povezanosti s konzumacijom čaja otkrivaju da čaj sadrži moćne antioksidante, polifenole, koji sprečavaju oštećenje sluha od posljedica telefoniranja mobitelom.


20. UPALA UHA: Zeleni čaj pomaže kod upale uha. Da biste očistili upaljeno uho, natopite vatu u zelenom čaju i očistite zaražene uho.


21. HERPES: povećava učinkovitost kad se interferonom djeluje na herpes. Primjenjuju se oblozi od zelenog čaja, na suhu kožu, prije tretmana interferonom. (Tekst se nastavlja ispod)


22. KARIJES: Zeleni čaj uništava bakterije i viruse koji uzrokuju mnoge stomatološke bolesti. On također usporava rast bakterija, koje dovode do lošeg daha.


23. STRES: L-theanine, vrsta aminokiselina u zelenom čaju, može pomoći oslobađanju stresa i tjeskobe.


24. ALERGIJE: EGCG koji se nalazi u zelenom čaju ublažava alergije. Dakle, ako imate alergiju, stvarno bi ozbiljno trebalo uzeti u obzir pijenje
zelenog čaja.


25. HIV: Znanstvenici u Japanu otkrili su da EGCG (epigallocatechin gallate) u zelenom čaju može zaustaviti HIV vezivanjem zdravih stanica imunološkog sustava. To znači da zeleni čaj može spriječiti HIV virus od širenja.