AKO IMATE PROBLEME SA BRADAVICAMA OVO ĆE VAM POMOĆI: Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži


 

Šta su zapravo bradavice?

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati bilo gdje na tijelu. Uobičajeni postupci za uklanjanje bradavica zvuče bizarno, poput spaljivanja, struganja, smrzavanja, prženja. Ali, na sreću, postoje i brojni prirodni preparati, koji mogu poslužiti kao lijek za bradavice.

Uobičajeni medicinski preparati poput gore spomenuti, mogu i ne moraju biti djelotvorni. Često poslije ovih tretmana, bradavice se ponovo vraćaju, a ponekad i u većem broju. (Tekst se nastavlja ispod)

Prirodni preparati kao lijek za bradavice

Umjesto uobičajenih, možete isprobati neke narodne lijekove za bradavice koji su izdržali test vremena, a možete ih raditi kod kuće. U nastavku pročitajte neke najpopularnije.

Kora od breze ili vrbe

Breza ima dvije antivirusne supstance, betulin i betulinsku kiselinu, a sadrži i salicilate. Uzmite komad kore, navlažite je i zavojem ili vrpcom privežite tako da donjom stranom naliježe na bradavicu ili više njih.

Upotreba:

Držite je tako sve dok se kora ne osuši. Ponavljajte postupak s novim komadom kore sve dok bradavice ne nestanu. Također, možete skuhati čaj od brezine kore u prahu i trljajte ga na bradavicu. Bilo da koristite prvu ili drugu varijantu, efekat je isti. Ako vam je bliža vrba, isti postupak možete raditi i s korom od vrbe.

Mlijeko maslačka kao lijek za bradavice

Maslačak je vrlo učinkovit lijek za bradavice. Tačnije, mlijeko maslačka koje izlazi iz stabla cvijeta maslačka kada ga uberemo. Jednostavno bradavice namažite tim mlijekom u više slojeva, sve dok ne postane suho. Nanesite mlijeko maslačka nekoliko puta na dan.

Smokva kao lijek za bradavice

Od davnina, smokve se smatraju izvrsnim lijekovima za probleme s izraslinama na koži, poput bradavica. Dovoljno je polovicu svježeg ploda položiti na problematično mjesto na tijelu, umotati, i ostaviti preko noći, te ujutro isprati toplom vodom.

Nekada je potrebno postupak ponoviti i do pet puta kako bi uklonili bradavice. Također, mlijeko iz lista smokve je izvanredan lijek za bradavice. Uberite list smokve i mažite bradavice kao sa maslačkom.

Rosopas je najbolji prirodni lijek za bradavice

Najbolja metoda za ukloniti virusne bradavice je mazanje bradavica sa mlijekom biljke rosopas, i to 3 do 4 puta u intervalima od 2 do 3 minute. Proceduru ponovite najmanje tri puta dnevno. Ovakva intenzivna terapija dati će maksimalne rezultate.

Kako se dobija mlijeko biljke rosopas?

Mlijeko biljke rosopas dobije se čim odlomite biljku, i tako se sa biljke maže i trlja direktno na bradavicu. Kada se mlijeko potroši, odlomite dio biljke i nastavite sa mazanjem. (Tekst se nastavlja ispod)

Limun kao prirodni lijek za bradavice

Unutarnja bijela srž limuna sadržava ulje s jakim antiseptičkim svojstvima. Kako biste uklonili bradavice, prije spavanja pričvrstite komadić limuna na bradavicu. Ponavljajte postupak nekoliko dana.

Također, kako bi pospješili efekat, limun možete pomješati sa jabučnim sirćetom. Izrendajte limun, pospite malo sirćeta i ostavite da odstoji par dana. Poslije toga mažite bradavice dobivenom smjesom, bradavice garantovano nestaju.