ŠTA ZNAČI KADA NAM SE ZAVRTI U GLAVI NAKON USTAJANJA? Evo kada treba da se zabrinemo


 

Da li vam se dogodilo da vam se zavrti u glavi kada ustanete nakon dugog sedenja? Ova pojava može da bude zabrinjavajuća, a ima i ime – Ortostatska hipotenzija.

Predstavlja oblik niskog krvnog pritiska koji se javlja kada ustanete nakon što dugo sedite ili ležite. (Tekst se nastavlja ispod)

Koji su simptomi?

Ostali simptomi ovog stanja uključuju zamagljen vid, slabost, a u težim slučajevima konfuziju, nesvesticu i mučninu. Razlog zbog kog se javlja ovaj osećaj je taj što krvni pritisak brzo opada dok prelazite iz sedećeg položaja u uspravan položaj.

  • Uobičajeno, krvni sudovi u donjem delu tela se sužavaju kada ustajemo – kaže kardiolog Gui Maieda, za Daili Health, dodajući da to sprečava da „krvni pritisak previše opadne dok menjamo položaj“. Ako se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo ili dovoljno snažno, dotok krvi u mozak može da se smanji što dovodi do vrtoglavice i osećaja nesvestice.

Ortostatska hipotenzija može biti simptom drugih stanja

Svako može doživeti ovo stanje, ali neki mogu biti podložniji tome od drugih. Oni sa anemijom ili nedostatkom vitamina B12 povećavaju rizik od ortostatske hipotenzije, kao i ljudi sa dijabetesom i bolestima štitne žlezde.

Dehidracija je često glavni uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja cirkuliše kroz vene. (Tekst se nastavlja ispod)

NAPOMENA:

Ovo stanje ne bi trebalo da traje duže od nekoliko sekundi. Međutim, ako primetite da se to dešava redovnije i duže, trebalo bi da zakažete pregled kod svog lekara kako biste isključili bilo šta što bi to moglo da uzrokuje javljanje ove pojave.