TAJNI RECEPT MOJE BAKE: Evo kako da pripremite PARADAJZ ZA ZIMU na najbolji način!


 

Sočan, ukusan i zdrav, paradajz je omiljena namirnica uz razna jela tokom sezone. Pored salate može da se priprema na mnogo načina, ali i zimi ga obožavamo, bilo da je sok, sušeni, sos, salsa ili u nekom drugom obliku.

Sezona pripreme zimnice lagano se zahuktava, približava se jesen, te valja iskoristiti zrelo voće i povrće kako bi ga imali i tokom zimskog perioda. Mnoge domaćice ovih dana razgledaju ponudu na pijacama s obzirom da je pripremanje zimnice tradicija u našim krajevima. (Tekst se nastavlja ispod)

Činjenica je da danas imamo manje vremena, ali ljubitelji dobrog zalogaja naći će načina da naprave bar nekoliko flaša paradajza, ajvara, pekmeza.

Ovih dana domaćice kuvaju paradajz, neko više neko manje, a mnogi se odluče i da taj posao prepuste drugima koji imaju više vremena i iskustva, ali i šerpi, lonaca, kotlanki, pa jednostavno od njih kupe gotov proizvod.

Paradajz je idealan za preradu

Paradajz je omiljena namirnica uz razna jela tokom seone ali i zimi ga obožavamo bilo da je sok, sušeni, sos, salsa ili u nekom drugom obliku. To je namirnica koja je često sastavni deo velike većine variva, soseva, pa i kolača.

Idealan je za preradu s obzirom da ima dosta soka i mesa, a svi dobro znamo da je izuzetno zdrav, bogat vitaminima i mineralima. Najvažniji sastojak u ovom plodu je likopen, moćni antioksidans koji hrani naše telo i jača imunitet.

Zbog svih svojih blagodeti plod ovog voća, ili s kulinarskog aspekta - povrća, koristi se tokom sezone, a kuvani je neizostavni i dragoceni deo svake zimnice.

"Sa salaša zimnica"

Da bi se pripremio kvalitetan, domaći sok od neophodni su zreli plodovi, malo začina i veštine, potvrdio nam je Vladimir Đukanović iz sela Kraljevci kod Rume. On u jednoj turi skuva oko 500 litara soka, ima velike kazane, loži drva i sve radi ručno.

"Paradajz operemo, ostavimo da se ocedi, te ga pasiramo da se dobije čist sok. U njega se dodaje malo soli i šećera po ukusu i onda se kuva.

Mi pravimo blagi sok, ljuti sa ljutom paprikom, kao i sok sa začinima - bosiljak, peršun i origano", rekao nam je naš sagovornik napominjujući da dužina kuvanja zavisi od količine u kazanu i jačine vatre.

Zbog čega se kuvani sok sipa u staklene flaše?

Kuvan sok obavezno sipa u staklene flaše što je po njegovim rečima i najbolje, paradajz se u takvoj ambalaži neće pokvariti, iako u njemu nema konzervansa.

Flaše se nakon toga pakuju u kartonske kutije koje izvesno vreme čuvaju temperaturu, a sok se postepeno hladi - duže od jednog dana. Flaše ostaju na policama do prodaje.

Koliko može da traje mleveni paradajz?

Đukanović kaže da pripremaju i mleveni tako što ga jednostavno samelju i kuvaju, a često dodaju i začine. Tako pripremljen može da stoji na mračnom i hladnom mestu oko dve godine.

On napominje da svi vole domaći proizvod, te ima kupce za oko 15.000 litara, a ova proizvodnja uveliko je prepoznatljiva kao "Sa salaša zimnica".

Sok je svež i ukusan dve godine

Đorđe Denić iako živi i radi u Zemunu dolazi u rodno selo Tovariševo gde priprema zimnicu, kuvani sok od paradajza.

Kako kaže, svaki plod mora da se dobro opere, pregleda, tako da samelje i procedi oko 1.000 kilograma, sok pristavi u velikim posudama i kuva uz dodatak soli, šećera i celera. I on koristi isključivo staklenu ambalažu u kojoj sok ostaje svež i ukusan dve godine.

Kako se pravi sok?

Jedan od starinskih recepata pretpostavlja da se po ukusu u paradajz dodaje nekoliko glavica crnog luka i paprika babura, peršunov i celerov list. Meša se drvenom varjačom dok ljuska ne počne da se odvaja.

Tada se pasira kroz đevđir, cediljku, pri čemu se dobija čist crveni sok bez opne i semenki. Kuva se još, neko stavlja malo soli, a neko ne. Tako skuvan sipa se levkom u zagrejane flaše koje se ređaju i pokrivaju ćebetom da bi tako odstajale bar jedan dan.

Zimnica na razne načine

Oni manje iskusni i početnici u pravljenju zimnice od paradajza većinom se fokusiraju na priremanje soka, dok oni veštiji pripremaju malo zahtevnije varijante, koncentrat, sušeni paradajz ili kombinovan sa drugim povrćem.

Kako se pravi kečap?

Često domaćice pripremaju i kečap tako što se sok kuva, doda se po ukusu seckani celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na jednu trećinu.

Omiljena je i lovačka salata kao ljutenica, pikantni delikates od paradajza, paprika, ljutih papričica, belog luka, peršunovog lista, sirćeta, ulja, šećera, soli. Mnogi obožavaju paradajz pire, sos, pelat, pinđur, sataraš. 

Sušeni paradjz

Oni koji se odluče da suše paradajz treba da znaju da je za sušenje najbolja industrijska sorta šljivar tipa roma ili san marzano, koji imaju dovoljan procenat suve materije i koji nakon sušenja i rehidracije daju tipičan ukus sušenog paradajza. (Tekst se nastavlja ispod)

On se nakon pranja seče na pola, soli i suši na temperaturi ne višoj od 52 stepena Celzijusa u toku od najviše 36 sati. Osušen se rehidrira i koristi za proizvodnju sušenog paradajza u ulju i pesta.

Recimo na kraju da hranljive vrednosti paradajza tokom prerade ostaju gotovo nepromenjene, štaviše, povećavaju se sušenjem, proceđivanjem i kuvanjem.