TAJNI RECEPT MOJE BAKE: Evo kako sačuvati KUPUS svežim tokom ZIME



U zimskim mesecima možemo uživati u svežim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahteve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 meseci.

Kupus je izuzetno cenjena namirnica u gastronomiji, a njegovu vrednost je prepoznala i narodna medicina. (Tekst se nastavlja ispod)

Koji vitaminni se nalaze u kupusu?

Odlikuje se bogatim sadržajem vitamina C koji se ne uništava umerenom termičkom obradom. Pored toga sadrži i vitamine P, K, B3, D i druge, folnu kiselinu kao i mnoge minerale, a posebno se ističe kalcijum

Kome se preporučuje sok od kupusa?

Isceđen sok ima skoro neutralnu reakciju i veoma je koristan za ljude koji pate od kiseline u želudcu, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisa i drugih stomačnih oboljenja.

Odlikuje se baktericidnim i fungicidnim destvom. Za ispoljavanje lekovitosti birajte uzgojen na organski način.

Svež kupus i zimi

U zimskim mesecima možemo uživati u svežim glavicama pod uslovom da ispoštujemo neke zahteve. One mogu da očuvaju svoj kvalitet i do 10 meseci.

Koji kupus da biramo za čuvanje?

Veliki uticaj će imati izbor sorte, njena namena i dužina vegetacije. Za čuvanje odaberite srednjekasne i kasne sorte te hibride koji imaju dug period vegetacije.

Kada se bere koja sorta kupusa?

Njihova berba, odnosno rezanje, obavlja se tokom jeseni i rane zime. Rane i srednje rane sorte, koje najčešće beremo leti, mogu da se čuvaju samo kratak vremenski period. Obratite pažnju na termin berbe.

Napomena za berbu kupusa:

Prilikom rezanja ostavite nekoliko pokrovnih listova oko glavice da je štite. Drška treba da se odseče na 3 cm. Posao obavite po suvom danu, ali sačekate da dnevna temperatura padne između 3 do 8ºC.

Temperatura i vlažnost u skladištu

Bez obzira na koji način ga budete čuvali, optimalni uslovi skladištenja su temperatura između -1 i 2ºC i vlažnost vazduha od 85 do 95 odsto. Redovno obavljajte ventilaciju prostora i obavljajte preglede kako bi uklonili one koje pokazuju znakove početka truljenja. (Tekst se nastavlja ispod)

Napomena:

U domaćinstvima se najčešće čuva u podrumima. Izbegavajte da u istom prostoru pored kupusa držite jabuke, jer negativno deluju na njegov kvalitet i ukus.

Kako slažemo kupus?

Obično se slažu u drvene gajbe. Međutim, za dugotrajno čuvanje, tokom nekoliko meseci najbolje da se glavice ne dodiruju, odnosno da su međusobno udaljene 10 cm.

Tada koristimo plitke drvene gajbe ispunjene peskom u sloju od 10 cm. Stabljike zabodemo u pesak. Drugi način je da svaku glavicu zamotamo u papir.