Evo kolika doza alkohola ne šteti vašem zdravlju


Stručnjaci se slažu da alkoholna pića značajno pogoršavaju psihičko i fizičko zdravlje, ali ipak postoji dozvoljena doza alkohola koja ne šteti.

Svi znamo da je najbolji način da ostanete zdravi odustajanje od alkohola. Međutim, postoje trenuci kada je nemoguće odustati od čaše vina. (Tekst se nastavlja ispod)

Pored toga, veruje se da male doze alkohola neće uticati na stanje tela. Psihoterapeut otkriva da li je moguće piti alkohol bez štete po zdravlje.

Da li postoji dozvoljena doza alkohola?

Brojne studije potvrđuju da je svaka doza alkohola štetna. Iako Svetska zdravstvena organizacija dozvoljava upotrebu do 30 ml etil alkohola dnevno. Ovo je oko 30 ml votke ili 100 ml vina.

Šta prouzrokuje redovno konzumiranje alkohola?

Međutim, dokazano je da redovno konzumiranje alkohola pogoršava stanje krvnih sudova, što dovodi do oslabljene funkcije organa, a povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma: raka dojke, debelog creva, pluća, bubrega i jetre.

U ovom kontekstu, važnije je obratiti pažnju na dva aspekta: razloge za konzumiranje alkohola, kao i pravilan oporavak organizma nakon konzumiranja alkohola. Alkohol ne treba da bude sredstvo za smirenje, opuštanje, doživljavanje jače radosti i tako dalje.

Koja količina alkohola je umjerena?

U malim količinama može postati sastavni deo praznika. Naravno, takvih mogućnosti nema toliko, pa će učestalost konzumiranja alkohola biti niska.

Što se tiče pravilnog oporavka organizma, u ovakvim situacijama je važna popularna tema detoksikacije koja izbacuje štetne materije iz organizma. Proizvodi razgradnje etanola, koji se formiraju tokom njegove obrade u organizmu, toksični su za različite organe i sisteme.

Prednosti vina: istina ili mit?

Zdravstvene prednosti crnog vina jedna su od najpopularnijih tema. Postoje studije koje dokazuju antioksidativna svojstva vina.

Mogu se manifestovati zbog prisustva resveratrola. Ova korisna supstanca se nalazi u koži tamnog grožđa, badema, malina, kupina.

Međutim, prednosti resveratrola ne prevazilaze štetnost etanola, tako da aktuelne naučne studije posebno govore o prednostima bezalkoholnog vina, ali ne i alkoholnog vina.

Kako alkohol utiče na mentalno i fizičko zdravlje?

-Alkohol utiče na mentalno zdravlje na nekoliko načina: To menja prioritete i vrednosti

-Povećava zadovoljstvo, pozitivne emocije: svaki prijatan događaj mora da se „proslavi“

-Nemogućnost preživljavanja teškog perioda ili čak manjih nevolja bez alkohola

-“Inficira” druge ljude: osoba uključuje rođake i prijatelje u upotrebu alkohola

-Sposobnost kritičke procene situacije je smanjena

-Psihofizičke i mentalne sposobnosti se smanjuju: koncentracija, pažnja, performanse se pogoršavaju

Pored toga, alkohol narušava koordinaciju i usporava reflekse i reakcije. Nakon uzimanja alkohola, metabolički procesi su poremećeni, stanje nervnog sistema i funkcija mozga se pogoršavaju.

Alkohol negativno utiče na gastrointestinalne bolesti, hronične bolesti i smanjuje snagu mišića. (Tekst se nastavlja ispod)

Kako naučiti da se opustiš bez alkohola?

“Čaša vina posle napornog dana“ se naširoko promoviše kao bezopasan, pa čak i lep način za opuštanje.

Međutim, lekari se snažno ne slažu sa ovim pristupom: alkohol ne bi trebalo da bude način za opuštanje, ublažavanje stresa, povećanje radosnih emocija.

Važno je ne samo da se oslobodite fizičke zavisnosti od alkohola, već da naučite da živite bez alkohola, opustite se, doživite radost i rešite probleme bez alkoholnih pića.