Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

 


Ne samo da je šećer primarni izvor viška kalorija, već najnovija istraživanja pokazuju da ćelije raka upijaju visoko fruktozni kukuruzni sirup, što je još jedan dodatni razlog da ga izbegavamo. 

Pre par godina istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji i Los Anđelesu utvrdili su da ćelije tumora gušterače koriste fruktozu za deljenje i reprodukciju, što pobija ranije pretpostavke da su svi šećeri jednaki. (Tekst se nastavlja ispod)

Njihovi rezultati, koji su objavljeni u časopisu Cancer Research, mogli bi da pomognu da se objasne ranije studije koje su povezivale uzimanje fruktoze s rakom gušterače, jednim od najsmrtonosnijih oblika bolesti.

“Ovi rezultati pokazuju da ćelije raka mogu lako da metabolišu fruktozu kako bi povećale proliferaciju”, napisali su 2010. godine dr Entoni Henej i kolege iz Kalifornijskog univerziteta.

Glukozno-fruktozni sirup

Glukozno-fruktozni sirup (High-fructose corn syrup, HFCS) je vrsta kukuruznog sirupa. Proizvodi se na takav način da se uz pomoć enzima deo glukoze pretvara u fruktozu da bi se dobila željena slatkoća. (Tekst se nastavlja ispod)

Proizvođači često koriste glukozno-fruktozni sirup jer je znatno jeftiniji od šećera. Osim toga, HFCS produžuje rok trajanja proizvoda. Naravno da je ovakav aditiv “dobrodošao” u svetu brze hrane.

Glukozno-fruktozni sirup se koristi kao zamena za šećer u mnogim pićima, sokovima, jogurtima, žitaricama i pecivima. Nažalost, kao i mnogi drugi aditivi, glukozno-fruktozni sirup ima razarajuće delovanje na naše zdravlje.