OVA BILJKA IMA NEPROCJENJIVU LJEKOVITU MOĆ: Melem za lice, čuva srce i jetru, čisti krv…

 


Bokvica sadrži jedinjenja koja su djelotvorna protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žljezda i hemoroida. (Tekst se nastavlja ispod)

Ovaj stari narodni lijek u nekim zemljama službeno je odobren za liječenje. Najpoznatija upotreba bokvice je u liječenju kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za lečenje otečenih žlezda i hemoroida. Sjeme bokvice koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, i kod upale sluzokože. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi. Mlado lišće može se dodavati supama, salatama ili kuvati.

Ulje:

Sterilnu teglu napunite isjeckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite jednom dnevno i nakon dvije nedelje procjedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao osnovu za druge preparate. (Tekst se nastavlja ispod)

Tinktura:

Pripremite isto kao u receptu za ulje, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi tri puta na dan.

Uvarak:

Stavite šoljicu svježe ili pola šoljice suve bokvice u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.