NENADMAŠIV LIJEK ZA SVE BOLESTI: Jedina od rijetkih biljki u kojoj nema ničega što ne valja…

 


Majčina dušica je jedna od najčešće korišćenih ljekovitih biljaka: upotrebljava se “skoro za sve” – od liječenja prehlade, do “ubijanja” raznih mikroba.

Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može da se pije bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama. (Tekst se nastavlja ispod)

Čajna mješavina:

U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja disajnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.

Jastuče kao obloga:

Majčina dušica, kamilica i hajdučka trava – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao obloge kod različitih bolova (u stomaku, zglobovima…).

Za ispiranje usta:

Ako je vaše dijete malo veće, pa ume da grgolji, ovaj rastvor će da posluži za dezinfekciju usne duplje, a takođe ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Pored toga, pomaže čišćenje kože. Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tokom noći. Ujutru procijediti i grgoljati, ili ispirati bolna mjesta u toku dana. Isti postupak mogu da sprovode i odrasli. (Tekst se nastavlja ispod)

Priprema čaja od majčine dušice:

Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema ljekovita svojstva, zato ga kuhajte poklopljenog.

Takođe ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, kašičicu majčine dušice prelijte sa dva decilitra kipuće vode, poklopite, i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šolje čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite!