ČUVENI TRAVAR OTKRIVA: Ovu biljku svi čupaju i bacaju misleći da je korov, a ona je spas za sve tegobe

 


Mnogi ni ne slute koliko je maslačak dobar za zdravlje. U narodnoj medicini se vekovima koristi za bolesti bubrega, lečenje žuči, želuca, creva…

Smatra se jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru. Gorke materije maslačku imaju i snažno dijuretičko dejstvo. (Tekst se nastavlja ispod)

Najbolje ih je brati u proleće pre nego što biljka procveta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan. Gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova.

Nakon što maslačak procveta, obično krajem leta, pojavljuju se novi mladi listovi, koji se takođe mogu skupljati. Stabljike maslačka najbolje su dok biljka cveta.

Da biste dobili korenje, birajte biljke stare dve godine. Najkvalitetnije su one sa nepokošenog tla, gde je zemlja bogata i rodna. U tvrđem tlu koren može biti račvast i pretvrd. Korenje ubrano u proleće je slađe od jesenjeg zbog većeg sadržaja fruktoze, ali treba ga ubrati pre nego što cvetni pupoljci postanu veliki jer crpe hranjivu snagu iz korena.

Ovako se maslačak koristi u narodnoj medicini:

1. Čaj od maslačka

Dve kašičice korena i/ili listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta i procedite. Ujutro i uveče popijte po šoljicu, najbolje pola sata pre jela. Preporučuje se protiv bubrežnih tegoba, zadržavanja vode, celulita i gojaznosti. (Tekst se nastavlja ispod)

2. Protiv anemije

Pomešajte jednake delove listova maslačka, koprive i potočarke. Stavite u teglu. Prilikom pripreme čaja kašičicu te mešavine prelijte šoljicom vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri šoljice na dan.